Bir Mobilya Fuarı Böyle Geçti

Bir Mobilya Fuarı Böyle Geçti

09-13 Ekim tarihleri arasında şehrimizde yapılan, bazı kişilere göre 8.si düzenlenen ancak bana göre 1.si düzenlenen mobilya fuarı, ordumuzun Suriye’ de başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile Bursa’ nın İnegöl ilçesinde 07-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenen mobilya fuarı gölgesinde, ziyaretçilerine kapılarını açılmıştır.

Şehrimizde yapılan fuarın İnegöl fuarı ile aynı tarihlere denk getirilmesinin avantajları da var, dezavantajları da vardır. Bu konuyu burada tartışmak istemiyorum. Ancak, burada dikkat edilmesi gerekli olgu fuarı düzenleyen Tüyap Fuarcılık Şirketi maalesef yapmaları gerekenleri yapmayarak sınıfta kalmıştır.

Fuar inşaatının gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama fuar organizasyonunu sıkıntılı ve yetersiz gördüm.

Ülkemizin ağır bir cendereden geçtiği, Hıristiyan aleminin ve Amerika nın haçlı ruhunu hortlattığı, ekonomik ve siyasi entrikaların, ayak oyunlarının ayyuka çıktığı şu günlerde ilimiz ve ülkemiz ekonomisi bakımından bu fuarın ve bundan sonra yapılacak fuarların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmıştır.

Burada fuarı düzenleyen kuruluşu eleştiriyorum. Çalışmalarını beğenmedim. Bu memlekette ilk defa yerinde ve zamanında harika bir yapının içerisinde fuar düzenliyorsun. Daha mükemmel bir çalışma ve organizasyon olabilirdi. Çünkü burası mobilyanın başkentidir.

Adama sormazlar mı?

Fuar için anlaştığın paranın kaç lirasını harcadın?

Nerelere harcadın?

ilimiz sanayisine ne kadar katkın oldu?

Hangi ilden veya ülkeden kaç uçak kaldırdın?

Gelen misafirlerin ağırlanmasında veya çevrenin gezdirilmesinde, konaklamasına ne katkın oldu?

Şimdi fuarın açılışını konuşalım.

Fuarın açılışına katılanlar:

. İl, ilçe belediye başkanları,

. Vali ve vali yardımcıları,

. İlçe kaymakamlar,

. Tüm oda ve meslek kuruluşları başkanları,

. Yabancı ülke büyükelçisi,

. MHP milletvekili Baki ERSOY.

. İlerleyen günlerde Taner YIlDIZ

Fuar açılışına katılanlardan bahsederken katılmayanlardan bahsetmemek olmaz,

Fuarda herkes orada ancak sadece devlet orada değildi. Bu arada devletin OSB müdürlüğünün hesaplarını incelemekle meşgul olduğunu öğrendim. Yani bu fuarda devlet, milletini yalnız bırakmıştır.

Hani memleket sevdalıları neredeler?

Bu koltuk kavgası ve bölücülük, senlik benlik ne zaman bitecek?

Fuara katılmayanlar fuarın açılış tarihini bilmiyor muydu?

Oysa aylar öncesinden bilbordlarda boy boy afişlerle duyurulmuştu.

Konuşmaya gelince meydanı kimseye bırakmazlar. Her türlü seçimde taraf olurlar. Seçim zamanı oy isterler. En büyük bölücülüğü yaparlar. Devletin imkanlarından en çok onlar yararlanır.

Karadenizliler İstanbul’ da Karadenizliler günü düzenler. Yer yerinden oynar. Hataylılar, Adanalılar öyle tanıtım günü düzenlerler şehrin en üst düzey kalbur üstü insanları oradadır.

Arkadaş, biz öyle gün mün yapmıyoruz.Biz fuar açıyoruz kardeşim. Kayserililer nerede?

Gaziantep’ te fuar açılır yer yerinden oynar. İnegöl’ de fuar açılır hakeza öyle. Ancak şehrimizde ilk defa düzenlenecek fuarda devlet yok. Bu nasıl bir kin, bu nasıl bir zihniyet? Anlamış değilim.

Oysa, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ” bir olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım” demiyor mu?

Ama bırakın Türkiye olmayı, biz henüz daha Kayserili olamamışız.

Demokrasinin güzel tarafı hizmet, adalet, şefkat, çalışma, ahlak, fazilet ve en önemlisi ise edeptir.

Seçimle gelen seçimle gider. İnsanlarımız artık bunun bilincindedir. Bu nedenle insan; tarlasına ne ekerse onu biçer. Tarla boşsa avucunu yalar.

Fuarda göze çarpan ve dikkat çeken önemli konulardan birisi de bazı kalburüstü sayılan firmaların fuarda olmaması idi. Bu katılmayan büyük firmaların katılmama nedenini bilmiyorum ama aklıma şöyle bir soru da gelmiyor değil. Bu katılmayan işletmeler OSB yönetimi veya Kaymos yönetimi ile ters düşmüş olabilirler diye aklıma geliyor.

Ancak benim zihniyetime göre paranın yeri yurdu dini inancı yoktur. Sermayenin kullanımı, tasarrufu elinde bulundurana aittir. Bu nedenle değerli hemşerilerimin küçük düşüneceklerini zannetmiyorum. Benim nazarımda herbiri tüccar sanayici özelliğindedir. Asla küçük düşünmezler. Bunlar ilmi siyaseti de çok iyi bilirler.

Yaptığım fuar ziyaretlerinde stantları tek tek gezdim. Samimi olduğum sanayicilere nasıl? Beklediğiniz gibi geçiyor mu? Memnun musunuz? Diye sorduğumda her birinin yüzü gülüyor ve hiç beklemediğimiz kadar güzel geçiyor serzenişinde bulunuyorlar. Herbiri’nin beden dili de bu durumu yansıtıyordu.

Yapılan bu fuar etkinliğinden en fazla yararlanan grup ise küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz olmuştur. Fuar sayesinde bu işletme yetkililerinin özgüvenleri artmış olup ve daha çok ne ve nasıl üretiriz, neler üretiriz gibi sorularla kendilerini zorlama ve yeni arayışlara itecektir. Ayrıca fuar alanının inşasında ve fuarın kurulmasına vesile olanlara dualarını bildiriyorlar.

Burada otopark ve ek inşaat alanına değinmeden geçemeyeceğim.

Fuar alanının otoparkı gelecekte yapılacak fuarlarda ihtiyaca cevap veremeyeceği görüşündeyim. Bu konu büyümeden çözülmelidir. İleride yoğunluğu kaldıramayacağını düşünüyorum.

Fuarlar ve buna benzer etkinlikler o bölgenin ekonomisine çok büyük faydalar sağlayacak, birçok sektörün yararlanmasına vesile olacaktır. Daha profesyonel ve daha planlı çalışmalarla ulusal ve uluslararası alanda yapılacak tanıtım ve davetlerle şehrimizin turizm gelirine çok büyük katkı sağlayacaktır. Gelecek yıllarda özellikle yapılacak tüm fuar etkinliklerinde şehrimize has ürünlerin tanıtımı ve satışı ile tarihi ve kültürel alanların tanıtımı (Kapadokya, tarihi Kayseri Kalesi, Erciyes ve Serçer Yaylası gibi) sağlanarak turizme ve ticaretimize çok büyük katkılar sağlayacaktır.

Şehrimize gelen misafirler mobilya ile birlikte Anadolu’nun ortasında bulunan ve devlet katkısı almadan her alanda gelişen ve kalkınan şehrimize has sucuğumuzu,pastırmamızı ve mantımızı tadarak memleketlerine döneceklerdir.

Bu fuarın bir başka özelliği de Amerika Birleşik Devletlerinin Çin ile ticari konuda sıkıntıya girmesi, Amerika Birleşik Devletlerinin Çin’ le yaptığı ticareti kısmaya çalışması ve bunun için alternatifler araması mobilya konusunda ülkemizi ve şehrimizi ön plana çıkarmaktadır. Bu konuda telaffuz edilen ve hedef olarak belirtilen ticaret hacmi 100 milyar dolar gibi bir rakamdır. Bu nedenle Amerika nın ihtiyaç duyduğu yılık 50 milyar dolarlık mobilya ihtiyacı mobilyanın başkenti olan şehrimize ve sanayicimize çok büyük değer katacaktır.

Şimdi burada yapılacak olan en önemli çalışma, fuar alanını değerlendirerek en verimli şekilde kullanmaktır.

İyi bir zamanlama ve organizasyonla bu mükemmel yapının; inşaat, tekstil,metal, beyaz eşya, tarım ve kitap fuarı gibi her türlü sosyal ve ekonomik etkinliklerde değerlendirilmesidir.

Gün, birlik beraberlik günüdür. Kısır çekişmelerden ve rant kavgasından uzak durarak, hepimiz ilimiz için yani Kayseri için çalışmalıyız.

Çünkü; başka bir Türkiye olmadığı gibi başka bir Kayseri de yoktur.

Bunun için sabah erkenden, gün ağarmadan, işe başlamalıyız.

KİTAPLARIM

Categories